Koltuk Altı Ameliyatları

Kalp kapağı hastalığı olanlarda ve kalp deliği onarımı gereken durumlarda kalp ameliyatı gündeme gelmektedir. Son dönemde hastaların konforunu artıracak bir yöntem gündeme gelmiştir: Koltuk altı ameliyatları.

Koltuk altı ameliyatlarının nasıl uygulandığına gelince, sağ koltuk altından meme çizgisine paralel olacak şekilde yaklaşık 6 cm’lik bir kesiyle kaburgaların arasından girilir. Sonrasında kalp kapakçığına kadar ulaşılır. Çeşitli yardımcı görüntüleme yöntemleri kullanılarak kesi boyutu daha da küçültülebilir. Bu yöntem sayesinde vücuttaki herhangi bir kemiğin kesilmesine gerek kalmadan kalp ameliyatı gerçekleştirilir. Bu sayede enfeksiyon riski de en aza indirilmiş olur. Kesi göğüs hizasından değil de koltuk altından yapılır. Böylece dışarıdan bakıldığında herhangi bir ameliyat izi görülemez.  Koltuk altı ameliyatı ile, hem kapak tamiri hem de kapağın değiştirilmesi işlemleri yapılabilir. Bazı durumlarda iki hatta üç kapağın birden değiştirilmesi veya onarılması mümkündür.

Açık kalp ameliyatlarında halk arasında iman tahtası denen kemiğin kesilmesi söz konusudur. Bu yöntem cerrahlara daha rahat bir çalışma ortamı sağlar. Fakat açık kalp ameliyatları sonrasından hastaları uzun ve zorlu bir iyileşme süreci bekler. Hastaların yaklaşık 2 aylık bir süre boyunca sırt üstü vaziyette yatması gerekir. Çünkü kesilen kemiğin yerine kaynaması zaman alacaktır. Üstelik yaşlı hastalarda ve kemik erimesi olanlarda bu iyileşme daha geç olabilmektedir. Kemiğin iyileşmesi sırasında enfeksiyon riski de vardır. Koltuk altı ameliyat tekniği uygulandığında ise hiçbir kemik kesilmeden kaburgalar arasından girildiğinden iyileşme süreci hızlanır.

Koltuk altı ameliyat tekniği ile gerçekleştirilen kalp ameliyatları sonrasında hastaların hastanede yatış süresi kısalır. Uzun süreler boyunca sırt üstü yatmak zorunda kalmazlar. Daha kolay iyileşerek normal hayata dönüş yapabilirler.

Koltuk altı ameliyatının en önemli avantajı ise, daha önceden bir kez açık kalp ameliyatı olmuş bireylerde tekrar ameliyat gerektiğinde bu yöntemin tercih edilebilecek olmasıdır. Şeker hastalarında, yara yeri iyileşme problemi olanlarda güvenle tercih edilebilecek bir ameliyat tekniğidir. Bu yöntem sayesinde hastaların yoğun bakımda yatmalarına gerek kalmaz. Koltuk altı ameliyatı sonrası kısa süre içinde yürüyebilir, araç kullanabilir ve günlük aktivitelerini sürdürebilecek hale gelebilirler.