Çalışan Kalpte Baypas Kimlere Yapılır?

Çalışan kalpte baypas ameliyatı, kalbi durdurmadan gerçekleştirilen bir cerrahi tekniktir. Bu ameliyat yöntemi sayesinde hastanın kalp-akciğer pompasına bağlanmasına gerek kalmaz ve kalbi çalışmaya devam eder. Kalbin kendi ihtiyacını karşılayan kanı taşıyan koroner arterlerdeki tıkanma ve daralmalar nedeniyle başvurulan ameliyatlara koroner baypas ameliyatları denir. Bu ameliyatlarda tıkanan kalp damarı yerine yeni damar takılır. Yaygın olarak kullanılan durdurulmuş kalpte baypas, vücut dolaşımının kalp- akciğer pompası yardımıyla sağlandığı ve kalbin tamamen durdurulduğu bir ameliyat yöntemidir. Çalışan kalpte baypas ise günümüzde bazı özel hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.

Çalışan kalpte baypas ameliyatı esnasında, özel yöntemler kullanılarak sadece cerrahın üzerinde çalışacağı kalp bölgesinin hareketleri azaltılır. Bu sırada kalp normal hayati fonksiyonunu sürdürmeye yani vücuda kan pompalamaya devam eder. Böylece geçici olarak kalbin durdurulduğu ve hastaların kalp- akciğer pompasına bağlandığı açık kalp ameliyatlarının risklerinden de hasta korunmuş olur.

Gelişen tıp teknolojisi sayesinde insan sağlığına oldukça fayda sağlayacak bu yöntemin uygulanacağı hastalar titizlikle seçilmelidir. Peki çalışan kalpte baypas kimlere yapılabilir?

  • Hastanın kalp kasılma fonksiyonu azalmışsa ve açık kalp ameliyatındaki kalp- akciğer pompasını tolere edemeyecek durumdaysa,
  • Hasta 70 yaş ve üzerindeyse,
  • Daha önce felç geçirme öyküsü varsa veya geçici iskemik atak denilen hafif şiddette felç geçirdiyse,
  • Çıkan aortu ileri derecede plaklı ise,
  • Beyni besleyen damarlarda plak veya daralma mevcutsa,
  • Hastanın ileri derece böbrek yetmezliği varsa,
  • Akciğer hastalığı mevcut ise,
  • Koroner arter hastalığına ilave olarak kanser hastalığı olanlarda,

Tercih edildiğinde yararlı sonuç sağlayacak bir ameliyat tekniğidir.

Çalışan kalpte baypas ameliyatı sayesinde hastanın kalbi durdurulmadığı için, ameliyat sonrasında kalp fonksiyonları daha iyi korunmuş olur. Böylece ameliyat başarısı artar. Hastalar ameliyat sonrası daha hızlı iyileşir ve hastaneden daha hızlı taburcu olurlar. Açık kalp ameliyatları sonrasında görülen akciğer ve böbrek yetmezliklerinin görülme olasılığı azalır. Yine açık kalp ameliyatı sırasında oluşabilecek dolaşım bozukluklarına bağlı gelişen beyin felci riski en aza indirilmiş olur.