Koltuk Altı Kalp Ameliyatı Sonrasıda Bilmeniz Gerekenler

Kalp ameliyatları her zaman için zor ve iyileşme süreci oldukça uzun olan ameliyatlardır. Bu noktada hem ameliyat sürecinde hem de iyileşme sürecinde risk faktörleri liste şeklinde sıralanabilir. Kalp ameliyatlarında görmeye alıştığımız bir manzara bulunmaktadır. Bu noktada kişinin göğüs bölgesinde baştan aşağı bir yarık bulunur ve bu noktada oldukça riskli ameliyat grubunda yer alır. Ancak yeni dönem ameliyat olarak bilinen koltuk altı kalp ameliyatında bu kesiği görmek mümkün değildir. Koltuk altı bölgesinde ortalama olarak 5- 6 santimlik bir kesi ile işlem gerçekleştirilir ve göğüs kafesine, kemiklere bir müdahale gerçekleştirilmez. Yukarıda bahsettiğimiz gibi iyileşme süreci bu yöntem de biraz daha farklı ilerlemektedir. Koltuk altı kalp ameliyatı sonrası nasıl bir süreç yaşanır, bu süreçte nelere dikkat edilmesi gerekir bu konular hakkında bilgilendirme sağlayacağız. Eğer sizde tüm bunları merak ediyor iseniz doğru yerdesiniz demektir.

Koltuk Altı Ameliyat Sonrası Süreç Nasıl Olur?

Koltuk altı kalp ameliyatı sonrası ilk olarak hasta ameliyattan çıkar çıkmaz yoğun bakım ünitesine alınır ve kısa bir süre sonunda solunum cihazından ayrılır. Hastanın durumuna bağlı olarak ilk gün ya da birkaç gün sonra servisten odaya çıkabilir. Bu noktada hasta ilk 3 gün içinde toparlanır ve kendi kendine yürüyebilir, günlük işleri kendini yormadan yapabilir. Bu noktada göğüs kemiği kesi ya da müdahale görmediği için solunum egzersizlikleri kolaylıkla yapılabilir ve 1 hafta içinde hasta taburcu edilir. Ortalama olarak bu süre 5 gün ile 7 gün arasında değişmektedir. Taburcu işlemlerinin ardından bir haftanın geçmesi ile birlikte ilk kontrol yapılmalıdır.

Koltuk Altı Ameliyatı Sonrası Hareket

Göğüs ön kemiğinin kesilmemesi sayesinde büyük kolaylık elbette ki yaşanır. Bu noktada günlük işlerini rahatlıkla yapabilirken hareket kabiliyeti çok kısıtlı değildir. Kesinin olduğu alana dikkat edilmesi ,yorucu aktivitelerden kaçınılması yeterli olacaktır. Koltuk altı kalp ameliyatı sonrası doktorun önerileri ile egzersizleri yapmak ve izin verdiği ölçüde hareket etmek iyileşme sürecini hızlandıracak ve kısa zaman içinde kişi normal yaşama dönecektir.