Çalışan Kalpte Bypass Nasıl Yapılır?

İlk olarak çalışan kalpte bypass ameliyatı 1960’ lı yıllarda SSCB’de ki doktorlar tarafından kullanılmış olup zaman içinde 60’ lı yılların sonunda kalp- akciğer makinesi ile yapılmaya başlayan bypass yöntemi ile birlikte çalışan kalpte bypass yöntemi terk edilerek diğer yöntem kullanıldı. Ancak yapılan ameliyatlar ile birlikte kalp- akciğer makinesinin çokta masum olmadığı ve bu noktada vücuda bir takım zararlar verdiği net biçimde anlaşıldı. Bu noktada işlem sırasında vücutta ki kanın makine tarafından pompalanması bu noktada fizyolojik bir dolaşım oluşturmaktadır. Bu noktada hem beyin, hem kalp hem de akciğer ve böbrekler de bu durum bir takım komplikasyonlar yaratma gibi bir durum söz konusu olmaktadır. Hayati tehditlerin yaşanması ve bu noktada ihtimallerin yüksek olması sebebi ile 90 lı yılların başında tekrardan çalışan kalbe bypass yöntemi yeniden popüler bir hale gelmiştir ve bu yöntem bir çok doktor tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Bu yazımızda sizler için çalışan kalpte bypass nasıl yapılır bu konu hakkında bilgilendirme sağlayacağız. Eğer sizde tüm bunları merak ediyor iseniz doğru yerdesiniz demektir.

Çalışan Kalpte Bypass Nasıl Bir Yöntemdir?

Bu noktada kalp durdurulmadan işlem gerçekleştirilmektedir. Kısaca anlatmak gerekirse kalp durdurularak diğer yöntem de kalp- akciğer pompası takılmakta ve vücudun işleyişi bu şekilde sağlanmakta idi. Ancak çalışan kalpte bypass yönteminde atan kalpte bir cerrahi işlem yapılmaktadır. Bu noktada sadece ameliyat sırasında üzerinde çalışılacağı alanda ki hareketliliği azaltmak yeterli olmaktadır. Burada ki hareketliliğin yavaşlatılması vücudu büyük oranda etkileyen bir durum değildir ve bu noktada kalp normal işlevine devam ederken yaşam için zorunlu olan gerekli dolaşım sağlanır.
Çalışan Kalpte Bypass Avantajları Nelerdir?
bu noktada birçok avantaj sıralayabiliriz. Ancak ilk sırada organların genel durumundan bahsedebiliriz. Bu işlem sayesinde kalp, beyin, akciğer ve böbrekler en az hasar ile cerrahi müdahaleden çıkmış olur. Bunun yanı sıra işlem sonrasında solunum cihazına bağlı kalma süresi azalır, yoğun bakım süreci daha kısadır. Cerrahi müdahale sonrasında yaşanan yorgunluk, bitkinlik ve iştahsızlık düzeyi en alt boyutta yaşanır.